Разликите в инсталирането на електроинсталации в къща и апартамент

януари 27, 2021

 

В предишната статия ви разказахме

Как да планирате електрическата инсталация за своя дом или офис

Днес ще ви разкажем какви са разликите при изграждането на електроинсталации в къщи и апартамент

Може би няма да ви изненадаме, ако ви споделим, че в изграждането на електрическа инсталация в къща и апартамент не се откриват големи разлики. Истината обаче е, че монтажът на окабеляване в къща се приема за по-дълъг и сложен процес, отколкото окабеляването на апартамент, а причина за това са съществуващите особености при двата вида инсталации.

Изграждането на електрическа инсталация в къща е процес, през който мнозина смятат, че с лекота ще преминат сами без нуждата от професионалист с опит в сферата. Ние бихме опровергали това мнение, като ви изложим основните компоненти от изграждането на такъв вид инсталация.

Първата стъпка от изграждането на ел инсталация в къща е решението къде да бъде инсталирана линията. Съществуват два вида окабеляване – скрито и отворено, като отвореното е значително по-лесно за инсталиране. То представлява закрепването на съставните елементи в специални кабелни кутии над стените. Предимството при него е, че при повреда, ремонтът би се осъществил доста по-лесно, отколкото ако окабеляването е скрито зад стените. Недостатъкът е само един – за хората, които държат на добрия дизайн, откритото окабеляване във видими панели не винаги е най-доброто интериорно решение.

По-популярно е скритото окабеляване, при което нуждата от пробиване на порти – канали в пода, стените или тавана е наложително. За сметка на това обаче това окабеляване е огнеустойчиво, а рискът от повреда се минимализира. Като недостатък тук можем да отбележим сложността в процеса на инсталиране и по-трудният ремонт, при нуждата от такъв.

Съставяне на план за окабеляване

За съставяне на такъв план за апартамент най-често се използва копие на жилищния план, върху което се маркират местата за ключове, контакти, лампи и всички останали компоненти.

Важно е обаче да се вземат предвид особености, които са от пряко значение за добрата работа.

  • Не забравяйте, че изкопаването на носещи стени в апартаменти е забранено!
  • Окабеляването се извършва единствено вертикално или хоризонтално.
  • В банята се инсталират най-често две гнезда, като от изключително значение е те да бъдат със защитни завеси.

За начертаването на схема за инсталация в къща трябва да се вземе предвид оформлението на помещенията, местата на мебелите и електрическите компоненти. Какво още е важно?

  • Проводниците трябва да бъдат разположени единствено хоризонтално или вертикално, а при нужда от завой, той трябва да бъде направен под прав ъгъл.
  • При инсталацията е важно да обърнете внимание на безопасността и да помислите върху една от най-предпочитаните напоследък алтернативи, спестяващи време и разходи – интегрирането на смарт технологии или така наречения умен дом.

Какво е общото между електрическата инсталация в къща и апартамент?

  • Мрежата трябва да бъде разположена на 20 см.от тавана, а около отворите на вратите или прозорците, тя трябва да преминава на поне 10 см. – това значително ще намали риска от механични повреди и ще минимализира нуждата от ремонт.
  • Превключвателите се разполагат отстрани на дръжката и вратата, като височината не е стандартизирана, но най-често се залага на 80 или 150 см.
  • Изходите се монтират на около 20-30 см от пода, но при необходимост, могат да бъдат поставени и по-високо.
  • Като препоръка за 10 кв.м. пространство се инсталират поне един контакт и един изход.

Мнозина вярват, че подмяната или инсталирането на електрическа мрежа не е трудна задача и всеки майстор е в състояние да извърши това. Всъщност, притежавайки само теоретични знания, можем да направим не само много грешки, но най-вече да се изложим на голяма опасност. Всяка работа, свързана с електрическа инсталация трябва да бъде поверена на доказан професоналист в областта. Именно тогава ще успеете да гарантирате безопасността си и добрия краен резултат.

При нужда от съдействие, можете да потърсите екипа на Електрофикс ООД!

Ние сме вашето електрорешение в детайли!

понеделник8:00 AM - 5:00 PM
вторник8:00 AM - 5:00 PM
сряда8:00 AM - 5:00 PM
четвъртък8:00 AM - 5:00 PM
петък8:00 AM - 5:00 PM

Свързани Новини

Как да планирате електрическата инсталация за своя дом или офис

Как да планирате електрическата инсталация за своя дом или офис

Как да планирате електрическата инсталация

Независимо дали осъществявате ремонт в дома си или става дума за нова сграда, която ще обитавате, електрическата инсталация е основното и първо по важност нещо, на което трябва да обърнете внимание. Съставена от съоръжения за пренос на енергия и от проводници, електрическата инсталация свързва тока с консуматорите – печки, бойлери, телевизори, хладилници, осветление и всичко останало, нужно за едно домакинство.

Фирма за електроремонти или специалист на свободна практика – какво да изберем?

Фирма за електроремонти или специалист на свободна практика – какво да изберем?

Предстои ви електроремонт и ето, дойде времето, в което започва голямото питане – коя е по-добрата алтернатива – майстор на свободна практика или лицензирана фирма за електроремонти? Какво да изберете Мненията са разнопосочни, но важните предпоставки, на които трябва да обърнете внимание, си остават константни.

ВНИМАНИЕ: Късо съединение

ВНИМАНИЕ: Късо съединение

Късите съединения са вид електрическа авария, която може да причини сериозни щети на електроинсталацията в дома или офиса ви. Късо съединение може да се получи тогава, когато е налице значително увеличение на тока и спад на напрежението.Токът се увеличава до стойности, които надвишават номиналния няколко пъти.

0 Коментари

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Услуги, Предлагани От Нас

Електроинсталации

Изграждане на електрически инсталации в жилищни, промишлени, търговски и офис сгради

Разбери Повече

Електроремонти

Неподдържаната или неремонтираната на време електроинсталация може да бъде опасна.

Разбери Повече

Диагностика

Детайлна диагностика на цялостната електрическата инсталация във вашия дом или офис

Разбери Повече

Абонамент

Ние предлагаме електро поддръжка за жилищни сгради и комплекси, бизнес сгради и офиси.

Разбери Повече

Share This